Legea 360/2023 privind sistemul public de pensii

16/09/2024

Legea 360/2023, care a intrat în vigoare la 31 august 2024, aduce o serie de schimbări importante în sistemul de pensii din România.

Această lege introduce noi reglementări care afectează atât beneficiarii actuali de pensii, cât și pe cei care urmează să se pensioneze.

Prin noua lege se stabilește stagiul minim de cotizare de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare și au crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare, în funcție de numărul de copii crescuți.

De asemenea, Legea 360/2023 prevede o creștere a pensiilor minime garantate, ceea ce poate ajuta pensionarii cu venituri mici să își îmbunătățească nivelul de trai și să facă față mai bine costurilor de viață, în special în contextul inflației.

O altă modificare importantă este reprezentată de faptul că doar perioadele în care s-a plătit contribuția de asigurări sociale vor constitui stagiu minim de cotizare. Perioadele asimilate, cum ar fi perioada de masterat sau doctorat, vor fi luate în considerare doar pentru stabilirea pensiei pentru limita de vârstă.

Un alt aspect relevant este reprezentat de modul de calcul al pensiei care se schimbă prin legea 360/2023, astfel valoarea pensiei se va face prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință. De la 1 septembrie, valoarea punctului de referință va fi 81 de lei.

De asemenea, valoarea punctului de pensie s-a majorat, ajugând la valoarea de 2032 de lei.

Totodată, stagiu de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani va fi ajustat cu puncte suplimentare, numite puncte de stabilitate, astfel:

  • 0,5 puncte - pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte - pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct - pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

O persoană care continuă să lucreze în baza aceluiași contract individual de muncă după împlinirea vârstei de pensionare nu va mai putea beneficia simultan de pensie și salariu. Această prevedere a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

În situația în care sesizați nereguli în cuprinsul deciziei de pensionare emisă de Casa Teritorială de Pensii, aceasta poate fi contestată, în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă.

                                                                                                                                                        Avocat Diana Luca