Cererile de valoare redusă în cazul abonamentelor de telefonie neachitate

20/03/2025

Cabinet Avocat Vasiliu Andrei vă explică

ce sunt cererile de valoare redusă în cazul abonamentelor de telefonie neachitate

Cererile de valoare redusă sunt o subspecie a cererii de chemare în judecată, având particularitățile sale specifice manifestate, în principal, cu privire la valorea cererii, care este în cuantum de 10.000 de lei fără a lua în considerare sumele accesorii creanței principale cum sunt: dobânzile, cheltuielile de judecată și alte venituri accesorii.

Aplicații practice ale cererii de valoare redusă

Cel mai des, în practică, aceste cereri sunt formulate de către entități care desfășoară activitatea de recuperare creanțe. Lor le sunt cedate creanțele prin mecanismul cesiunii de creanță. Astfel creditorii inițiali sunt cel mai adesea, companiile de telefonie mobilă care au un portofoliu larg de creanțe împotriva debitorilor neplatitori. 

Cedându-se în grup, prețul cesiunii este, în mod firesc, mai mic decat suma creanțelor de recuperat dar, scutește compania care vinde creanțele de intentarea numeroaselor procese pentru recuperarea acestora. 

Astfel, contractul de cesiune profită ambilor creditori, atât creditorului cedent (creditorul inițial care vinde creanța/creanțele) cât și creditorului cesionar (creditorul care cumpară creanta/creanțele).

Probleme juridice incidente în cazul cererilor de valoare redusă

Creanța este dreptul de care beneficiază o persoană în virtutea raportului juridic obligațional. 

În principiu, creanța este cedată astfel cum ea se găsește în patrimoniul în care s-a nascut. 

Contractele încheiate cu operatorii de telefonie mobilă sunt, de principiu, contracte de adeziune (clauzele esențiale ale acestora nu sunt negociate, ci impuse/redactate de una dintre părțile contractante). 

Astfel, se naște întrebarea firească "OARE NU CUMVA CEL CARE REDACTEAZĂ UN CONTRACT, ÎL VA REDACTA IN FAVOAREA LUI?". Raspunsul firesc este "DA"

Clauzele abuzive

Un avocat, specializat fiind în depistarea unor clauze abuzive ale diferitelor contracte, poate observa cu ușurință acest exces de zel al redactorilor respectivelor contracte. 

Astfel, avocatul poate construi o strategie juridică eficace pentru preîntâmpinarea unei datorii în temeiul unui contract de adeziune ce ar conține clauze abuzive.

Prescripția

Odată cu adoptarea Noului Cod Civil s-au abrogat și dispozițiile Decretului nr 167/1958 act ce reglementa materia prescripției anterior intrării în vigoare a Noului Cod Civil. 

Astfel, prescripția a suferit o transformare esențială, devenind dintr-o instituție de ordine publica, o

instituție de ordine privata.

Consecințele acestei transformări se manifestă pe mai multe planuri dar, în special, pe planul invocării

acesteia. Astfel, sub imperiul Decretului nr 167/1958 prescriptia trebuia invocată din oficiu, de instanță.

În prezent, aceasta trebuie invocată de partea în folosul căreia aceasta curge. 

Așadar, se impune cu atât mai mult ca analiza acestui aspect să cadă în sarcina unui specialist în domeniu.

                                                                                                                                           Av. Nistorescu Alexandru